Απονομή του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Ευποιΐας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, επέδωσε τις ακόλουθες τιμητικές διακρίσεις, οι οποίες είχαν απονεμηθεί με το από 18.1.2022 προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε μετά από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών:

• του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Ευποιΐας στην Ελένη Γαβριηλάκη, γιατρό, αιματολόγο του Αιματολογικού Τμήματος του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου».

• του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στον Χρήστο Φωκά, επιχειρηματία

• του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος στον Γεώργιο Βρακά, γιατρό, χειρουργό

• του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος στον Βασίλειο Πατέρα, ιδρυτή της Axion Hellas

• του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος στον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, εθελοντή και εμπνευστή της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος»

• του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος στον Χρήστο Πετμεζά, αστυνομικό

• του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος της Ευποιΐας στη Μαρία Ανδρουλάκη, νοσηλεύτρια

• του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος της Ευποιΐας στη Μαρία Τσιαλέρα, εκπαιδευτικό.

Ακολουθεί η προσφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο, για να τιμήσουμε συμπολίτες μας, που διακρίθηκαν, ο καθένας στον τομέα του, για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Από την ημέρα της εκδόσεως του προεδρικού διατάγματος, με το οποίο οι διακρίσεις αυτές απονεμήθηκαν, έχει ήδη περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, στο οποίο έχουν μεσολαβήσει πολλά. Ελπίζω ότι σύντομα θα μας δοθεί η ευκαιρία να τιμήσουμε και άλλους άξιους ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών, που στις δύσκολες αυτές εποχές συνεισφέρουν χαμηλόφωνα, με ανιδιοτέλεια και αφοσίωση, στην υπόθεση του κοινού καλού.

Σήμερα, από τον χώρο της επιστήμης εξαίρουμε δύο εξέχουσες φυσιογνωμίες της ιατρικής.

Ο αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής και διευθυντής του τμήματος μεταμοσχεύσεων νεφρού και παγκρέατος στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα των ΗΠΑ Γεώργιος Βρακάς είναι μάχιμος χειρουργός, πρωτοπόρος ερευνητής στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, πολυβραβευμένος για τις ρηξικέλευθες μελέτες του.

Η επίκουρη καθηγήτρια αιματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ελένη Γαβριηλάκη είναι ταγμένη στην εργαστηριακή και κλινική έρευνα με έμφαση στη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τις νέες κυτταρικές θεραπείες και τις θρομβωτικές μικροαγγειοπάθειες.