Η ΕΛΛΟΚ τιμά τον Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο για την προσφορά του

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Ιουνίου στο ξενοδοχείο ΚΑΨΗΣ στη Θεσσαλονίκη η Επιστημονική Ημερίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ με τίτλο “Γνωρίζουμε τον Αιματολογικό Καρκίνο”.

Σε κατάμεστη αίθουσα, με την παρουσία περισσοτέρων από 160 Συνέδρων μεταξύ των οποίων εκπρόσωποιαπό 35 Οργανώσεις Ασθενών με καρκίνο, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου τίμησε τον Δρ. Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο, Συντονιστή Διευθυντή της Αιματολογικής Κλινικής  «ΣΤΟΡΓΗ» του Γ.Ν. Γεώργιος Παπανικολάου, για την πολυετή προσφορά του στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

Ο Δρ. Αναγνωστόπουλος, εμπνευστής και δημιουργός της μεγαλύτερης δημόσιας τράπεζας αιμοποιητικών κυττάρων στη χώρα μας, επιστημονική προσωπικότητα διεθνούς κύρους, αποδοχής και αναγνώρισης, μεταξύ άλλων, ανέπτυξε το πρόγραμμα αλλογενών μεταμοσχεύσεων το 1990, δημιούργησε τη Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας, συνέβαλε στη δημιουργία και ανάπτυξη των εργαστηρίων της Κλινικής και της Τράπεζας ΟΠΑ. Διαθέτει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο με περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις και 1200 ανακοινώσεις σε συνέδρια. Ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής και υπήρξε ο πρώτος πρόεδρός της.

Στην ομιλία του ο κος Αναγνωστόπουλος, παρουσίασε τη διαδικασία μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων και ανέδειξε το πρωτοποριακό έργο που επιτελείται στις εξαιρετικές δομές της Αιματολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Γεώργιος Παπανικολάου. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για τη μόνη μόνη δημόσια κλινική στη χώρα μας η οποία λειτουργεί με διεθνή πιστοποίηση και τηρώντας τα πλέον σύγχρονα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Την Ημερίδα της ΕΛΛΟΚ τίμησαν με τη συμμετοχή τους ως ομιλητές πλήθος διακεκριμένων Επιστημόνων, Καθηγητών Πανεπιστημίου, Διευθυντών Αιματολογικών κλινικών και Ειδικευμένων Αιματολόγων διεθνούς κύρους, μεταφέροντας στους συνέδρους τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της αντιμετώπισης των διαφόρων μορφών αιματολογικού καρκίνου.

Κεντρική ενότητα της Ημερίδας αποτέλεσε η παρουσίαση της Συνεργασίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου και του Συλλόγου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας». Οι ασθενείς με καρκίνο αναγνωρίζουν και  στηρίζουν το έργο που επιτελείται από το Όραμα Ελπίδας ενισχύοντας, με τη διοργάνωση δράσεων ενημέρωσης του κοινού, την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Οι  ασθενείς με καρκίνο είναι εκείνοι που από πρώτο χέρι γνωρίζουν την σημασία εύρεσης συμβατού δότη καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι η μόνη ελπίδα επιβίωσης.

Ο Αν. Καθηγητής και Επιστημονικός Διευθυντής του Οράματος Ελπίδας Στέλιος Γραφάκος  αναφέρθηκε στο έργο και τους σκοπούς του Οράματος Ελπίδας, παρουσίασε στοιχεία από την μέχρι σήμερα συνεισφορά του και τόνισε τη σημασία της ανάγκης ύπαρξης ικανού αριθμού εθελοντών δοτών μυελού των οστών για τη χώρα μας. Παράλληλα στην ίδια ενότητα ο Δαμιανός Σωτηρόπουλος, Διευθυντής της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων της Αιματολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Γεώργιος Παπανικολάου, παρουσίασε την απλή πλέον διαδικασία που απαιτείται για την συλλογή του μοσχεύματος  και  μίλησε για το επίπεδο εξοπλισμού και δυνατοτήτων της Αιματολογικής κλινικής. Η ενότητα ολοκληρώθηκε σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, καθώς μία μεταμοσχευμένη, σε παιδική ηλικία  ασθενής και σήμερα γιατρός, η Χαρά Δεμίρη και ένας εθελοντής δότης, ο Στέλιος φωτακίδης, μοιράστηκαν με τους συνέδρους την εμπειρία τους, τα συναισθήματά τους και έδωσαν ένα πραγματικό μήνυμα ζωής και ελπίδας σε όλους μας!

Η Νομική Σύμβουλος της ΕΛΛΟΚ, Μαρούσα Πρωτοπαπαδάκη, ενημέρωσε τους συνέδρους για τα οριζόμενα στη νομοθεσία για την ανάγκη προστασίας προσωπικών δεδομένων των ασθενών, των μελών και γενικά των συναλλασσομένων με τους συλλόγους ασθενών.

Η νέα θεραπεία με τα CART cells, που πρόσφατα εγκρίθηκε από τον FDA, παρουσιάστηκε από τον Αν Καθ. Παθολογίας Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιώργο Βασιλόπουλο, ο οποίος ανέπτυξε με σαφήνεια τον τρόπο που λειτουργεί η νέα θεραπεία, τονίζοντας όμως συγκεκριμένα ότι «είναι σίγουρο ότι ζούμε ιστορικές στιγμές, ωστόσο δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μαγικό φίλτρο». Επιπλέον αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος της, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σύντομα θα αλλάξει.

Η Επιστημονική ημερίδα για τον Αιματολογικό Καρκίνο ήταν δομημένη σε τέσσερις θεματικές ενότητες :

Η  ενότητα Αιματολογικός Καρκίνος – Λευχαιμία ξεκίνησε με την Ευδοκία Μανδαλά, Αν. Καθ. Αιματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία ανέπτυξε την σημερινή κατάσταση στον αιματολογικό καρκίνο στην Ελλάδα και παρουσίασε επιδημιολογικά δεδομένα. Στη συνέχεια ο Επικ. Καθ. Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας Α.Π.Θ., Αθανάσιος Τραγιαννίδης, προσέγγισε το σημαντικό θέμα της λευχαιμίας στη παιδική ηλικία. Η ενότητα συνεχίστηκε με τον Καθ. Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του  Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης Ιωάννη Κοτσιανίδη, ο οποίος μίλησε για την λευχαιμία στους ενήλικες και ως ολοκλήρωση της ενότητας παρουσιάστηκαν εμπειρίες ασθενών και γονέων με την λευχαιμία.

Τα Λεμφώματα και οι τρόποι αντιμετώπισής τους, αποτέλεσαν κεντρικό θέμα της ενότητας με τίτλο «Αιματολογικός Καρκίνος – Λέμφωμα» . Ο ιατρός Αιματολόγος  Μιχαήλ Ισκάς, Επικ. Επιμελητής Αιμ/κής Κλινικής Νοσ. Γ. Παπανικολάου, αναφέρθηκε στα λεμφώματα και στις μορφές που μπορεί να λάβει. Η Επικ. Καθ. Αιματολογίας, Ευθυμία Βλαχάκη, στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά όσα αφορούν το λέμφωμα Hodgkin. Ακολούθησε η Διευθύντρια Ακτινοθ/κού Τμήματος του Νοσ.  Παπαγεωργίου, Μαρία Τοπαλίδου, η οποία μίλησε για την ακτινοθεραπεία στον αιματολογικό καρκίνο και συνέχισε η Αθανασία Σαμαρά για την σημασία της τήρησης του προγράμματος θεραπείας.

Η επιστημονική προσέγγιση στον Αιματολογικό Καρκίνο ολοκληρώθηκε με την ενότητα «Αιματολογικός Καρκίνος – Μυέλωμα». Η Διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Θεαγένειο, Ειρήνη Κατωδρύτου, ανέλυσε τι είναι και σε τι διαφέρει το μυέλωμα από τους άλλους αιματολογικούς καρκίνους.

Ακολούθησε ο Βασίλης Κιοσσές, Ψυχοθεραπευτής, ο οποίος ανέπτυξε το ευαίσθητο θέμα που αφορά την ενσυναίσθηση των γιατρών και πως την ασκούν. Η ιατρός – διατροφολόγος, Δέσποινα Κομνηνού, παρουσίασε αναλυτικά τις διατροφικές ανάγκες των ασθενών με αιματολογικό καρκίνο και στο βήμα την ακολούθησε ο Ψυχολόγος, Χαράλαμπος Παπαπέτρου που μίλησε διεξοδικά για την επικοινωνία των γονέων με τα ασθενή παιδιά τους.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, δόθηκε η δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό ασθενών που έχουν νοσήσει από τους συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, αλλά και γονέων παιδιών που διαγνώστηκαν με κάποια μορφή Αιματολογικού Καρκίνου, να μοιραστούν τις βιωματικές τους εμπειρίες, να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να κάνουν προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης ενώ παράλληλα να δώσουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας σ’ όλους τους παρευρισκόμενους.

Η Ημερίδα διοργανώθηκε σε συνδυασμό με την Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Κυριακή του Ιουνίου και φέτος στις 3 Ιουνίου. Η μέρα αυτή, που αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς την ανθρωπότητα, για πρώτη φορά εορτάζεται στη χώρα μας με την συμμετοχή όλων των Συλλόγων Ασθενών με καρκίνο μαζί ταυτόχρονα στο ίδιο χώρο, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στα μηνύματα Ζωής, Ελπίδας και Αισιοδοξίας, αποδεικνύοντας ότι η ζωή μετά από μία εμπειρία καρκίνου μπορεί να είναι πολύ καλύτερη από πριν, ακόμη και ν’ αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα ή να γίνει έμπνευση για κάποιους άλλους.

Μετά τη λήξη της Ημερίδας ακολούθησε το ιδιαίτερο εορταστικό πρόγραμμα για τη Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης. Το πρόγραμμα ήταν αφιερωμένο στο θέμα “Καλές Τέχνες και Καρκίνος” και περιελάμβανε μουσική και ζωγραφική. Το πρώτο Ελληνικό γυναικείο συγκρότημα electric string quartet, με τις υπέροχες Fortissimo, μάγεψε το ακροατήριο, με την καταπληκτική τους ικανότητα να ενώνουν την κλασική μουσική με μοντέρνους ηλεκτρονικούς ήχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ημερίδας, διοργανώθηκε παράλληλη έκθεση ζωγραφικής με θέμα: “Τα χρώματα και τα σχήματα στον καρκίνο”. Πέντε γυναίκες ζωγράφισαν τα συναισθήματα που τους προκάλεσε ο καρκίνος.

Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί Πιστοποιητικό Συμμετοχής από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου.

Η Ημερίδα “Αιματολογικός καρκίνος” μεταδόθηκε ζωντανά διαδικτυακά (live streaming), προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία να το παρακολουθήσουν όσοι ήταν δύσκολο να παραστούν.