Βιογραφικό
Σημείωμα
Δεύτερος Διευθυντής στην ιστορία του Αιματολογικού Τμήματος
Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος
Ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος εργάζεται ως Chief Scientific Director στην εταιρεία Theracell Laboratories, που σκοπό έχει την ανάπτυξη στην Ελλάδα κυτταρικών/ γονιδιακών θεραπειών και αναγεννητικής ιατρικής, https://theracell.eu/
Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στην Αιματολογία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Μετεκπαιδεύτηκε στο Νοσοκομείο Hammersmith του Λονδίνου (Imperial College) στον τομέα των μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων. Εισήγαγε και ανάπτυξε τις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις στο Αιματολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου (1990).
Το 1987 μετακινήθηκε από το ΑΧΕΠΑ στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου. Εκεί με τον κ. Φάσσα σχεδίασαν το 1995 το πρωτόκολλο εφαρμογής αυτόλογων αιμοποιητικών κυττάρων σε ασθενείς με προϊούσα μορφή σκλήρυνσης κατά πλάκας, για πρώτη φορά διεθνώς. Από το 1998 είναι ο Διευθυντής του Τμήματος, μαζί με τον Αθανάσιο Φάσσα ως το 2010, κατόπιν μόνος του. Συνδύασε τον οραματισμό για την ανάπτυξη του Τμήματος με τις άοκνες προσπάθειες για την επίτευξη μικρών και μεγάλων στόχων. Έθεσε σε προτεραιότητα την φροντίδα των επιστημονικών αναγκών των μελών και στελεχών του Τμήματος, την έκπτυξη των ικανοτήτων τους και την υποδειγματική λειτουργία του κέντρου.
Όταν ήλθε στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, το Αιματολογικό Τμήμα κατείχε 250 τ.μ. και διέθετε 1 ειδικό σε 4 οργανικές θέσεις, 3 ειδικευόμενους, 10 νοσηλεύτριες και 1 παρασκευάστρια. Στο τέλος του 2021 λειτουργεί σε 4500 τ.μ. (επίκειται επιπλέον η ανέγερση του κτηρίου Κυτταρικών/Γονιδιακών Θεραπειών και Μεταμόσχευσης, 3000 τ.μ.) και διαθέτει 21 οργανικές θέσεις ειδικών, 13 θέσεις ειδικευομένων, 53 νοσηλευτές, 6 βιολόγους/βιοχημικούς, 20 τεχνολόγους/παρασκευαστές εργαστηρίων και 25 βιολόγους να εκπονούν έρευνα από Σχολές της Βόρειας Ελλάδας.
Ο Οργανισμός του Τμήματος περιλαμβάνει τις Μονάδες: Εφαρμογής (Μεταμόσχευσης) Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων, Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας – Πειραματοζώων, Τράπεζας Ομφαλιοπλακουντικού Αίματος (ΟΠΑ), Ημερήσιας Νοσηλείας και τα εξειδικευμένα εργαστήρια: Κυτταρομορφολογίας και Κυτταρομετρίας Ροής, Κυτταρογενετικής, Μοριακής Αιματολογίας, Συλλογής και επεξεργασίας αιμοποιητικών κυττάρων και Κρυοβιολογίας. Μονάδες και εργαστήρια διαθέτουν ήδη ή ολοκληρώνουν την προετοιμασία τους για απόκτηση διαπίστευσης ή πιστοποίησης.
Υπό τη Διεύθυνσή του τα στελέχη του Τμήματος, και ο ίδιος, επιβραβεύτηκαν για το έργο τους με περισσότερες από 100 βραβεύσεις, διακρίσεις, υποτροφίες. Το Τμήμα με τις Μονάδες και τα εξειδικευμένα εργαστήριά του κατέκτησαν περίοπτη θέση στο διεθνές αιματολογικό στερέωμα.
Έλαβε μέρος σε ποικίλα επιστημονικά συνέδρια και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις ως συγγραφέας, ομιλητής ή διοργανωτής. Έχει σχεδιάσει, εκπονήσει και συμμετάσχει σε πολλές αξιόλογες επιστημονικές εργασίες. Ως κύριος ερευνητής συμμετείχε σε δεκάδες κλινικές μελέτες. Τα κυριότερα πεδία της έρευνας αφορούν τη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τις κυτταρικές/γονιδιακές θεραπείες και τις αιματολογικές κακοήθεις παθήσεις. Οι δημοσιεύσεις του ανέρχονται σε 300, με >10.200 citations και h-index 49 (RG). Το Τμήμα δημοσιεύει ετησίως >40 μελέτες, μόνο του ή σε συνεργασία με άλλα κέντρα.
Ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής και υπήρξε ο πρώτος πρόεδρός της. Διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και των Τμημάτων της Μακεδονίας-Θράκης, Μεταμοσχεύσεων Αιμοποιητικών Κυττάρων και Λεμφοϋπερπλαστικών Νόσων. Θήτευσε επί 12ετία στο ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων και τη θεσμική ενίσχυση τους. Διετέλεσε επί οκταετία ως Αντιπρόεδρος στο αρχικό ΔΣ του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, το οποίο άρχισε και ολοκλήρωσε τη λειτουργία του. Συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση του Οργανισμού του, του τρόπου και της ταχύτητας ανάπτυξής του και της ποιότητας λειτουργίας του. Την περίοδο ίδρυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας εκπροσωπούσε στις σχετικές διαβουλεύσεις του Υπουργείου Υγείας την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλίας (ΕΙΝΒΕΘ) ως πρόεδρός της.
Το Σεπτέμβριο 2000 μετέβη με συνεργάτες του στα Σκόπια και διενήργησαν τις δύο πρώτες μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων στη Βόρεια Μακεδονία, αφού προηγουμένως εκπαίδευσαν ιατρούς και νοσηλευτές από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Σκοπίων στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου. Συντέλεσε στη δημιουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του Δικτύου Εθελοντών Δοτών Αιμοπεταλίων και του Συλλόγου Υποστήριξης των Ερευνών κατά της Λευχαιμίας και άλλων Παθήσεων. Ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου για τη χρησιμότητα των βλαστοκυττάρων του ΟΠΑ στις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις, την ανάγκη δημιουργίας Δημόσιων Τραπεζών και θέσπισης σχετικού θεσμικού πλαισίου. Το 2004 και το 2007 εξέδωσε τον Οικογενειακό Ιατρικό Οδηγό (132 συγγραφείς, 750 σελίδες, 6000 αντίτυπα) και τον διένειμε δωρεάν σε βιβλιοθήκες, σχολεία, πολίτες.
Ο κ. Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος αφυπηρέτησε στο τέλος του 2021 μετά από 43 έτη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Τον διαδέχθηκε η κ. Ιωάννα Σακελλάρη.