Βιογραφικό
Σημείωμα

Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων

Αγγελική Ξαγοράρη

Η Αγγελική Ξαγοράρη ολοκλήρωσε σπούδασε βιολογία (1988) στο Βιολογικό Τμήμα και Θεολογία στο Τμήμα Θεολογίας (2017) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Έκανε μεταπτυχιακές (1992) και διδακτορικές (1996) σπουδές στο Βιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης λαμβάνοντας υποτροφίες από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας. Μετεκπαιδεύτηκε στο UMDS στο Guy’s Hospital στο Λονδίνο με υποτροφία της UNESCO. Ακολούθως μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία στο Genezentrum και στο Ινστιτούτο Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians του Μονάχου με υποτροφίες από το ευρωπαϊκό Τraining Mobility πρόγραμμα και την German Research Society (Gesellschaft Deutsche Forschung, DFG) αντίστοιχα.

Εργάστηκε ως ερευνήτρια στο εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα έλαβε την υποτροφία μεταδιδακτορικού ερευνητή από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).  Στα πλαίσια της εργασίας της στην Αματολογική Κλινική του Γ.Ν.Παπανικολάου μετεκπαιδεύτηκε σε εφαρμογές γονιδιακής θεραπείας στο  Division of Μedical Genetics, Μarkey Molecular Medicine Center, University of Washington, στο Seattle των ΗΠΑ. Από το 2019 εκπονεί μεταδιδακτορική εργασία σε θέμα σχετικά με την βιοηθική χρήσης των βλαστοκυττάρων  στη θεολογική σχολή του ΑΠΘ.

Το διδακτικό της έργο περιλαμβάνει διδασκαλία μαθημάτων της ειδικότητάς της  στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και στη Σχολή Ιατρικών Εργαστηρίων του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας (νυν Παν. Δυτικής Αττικής).

Στο Αιματολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Γεώργιος Παπανικολάου εργάζεται σε οργανική θέση βιολόγου από το 2002. Συμμετείχε ενεργά στην δημιουργία της Μονάδας Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας από το 2002 έως του 2010. Από το 2011 εργάζεται στην Δημόσια Τράπεζα Ομφαλιοπλακουντικών Μοσχευμάτων. Η επεξεργασία και η κρυοσυντήρηση των ομφαλιοπλακουντικών μοσχευμάτων πραγματοποιείται υπό την επίβλεψή της. Είναι υπεύθυνη για τον ποιοτικό έλεγχο των μοσχευμάτων. Επίσης αναλαμβάνει την  αποστολή των μοσχευμάτων στην βάση δεδομένων του Worldwide Marrow Donor Association (WMDA) σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), από όπου αναζητούνται συμβατά μοσχεύματα για μεταμόσχευση σε αιματολογικούς ασθενείς. Είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία και την οργάνωση της αποστολής των ομφαλιοπλακουντικών μοσχευμάτων στα μεταμοσχευτικά κέντρα.

Παράλληλα, εκπονεί εργαστηριακή και κλινική έρευνα με έμφαση στη μελέτη των μικροσωματίων των ομφαλιοπλακουντικών μονάδων και των ασθενών που υπόκεινται σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων. Εχει συμμετάσχει σε 7 ερευνητικά προγράμματα. Το συγγραφικό έργο της περιλαμβάνει 16 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με συνολικό δείκτη απήχησης h-index 11, g-index 44, με συνολικό αριθμό παραθέσεων 1968, όπως επίσης και 58 δημοσιευμένες περιλήψεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 30 ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια σε έγκριτα διεθνή και ελληνικά συγγράμματα. Επιπλέον, έχει βραβευτεί σε πολλά συνέδρια.