Βιογραφικό
Σημείωμα

Εργαστήριο Κυτταρομορφολογίας, Κυτταρομετρίας ροής

Αλίκη Τσομπανάκου

Η Αλίκη Τσομπανάκου σπούδασε στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το οποίο αποφοίτησε το 1982. Το 1990 έλαβε τον τίτλο της Αιματολόγου, έχοντας ολοκληρώσει την άσκησή της αρχικά στο Α.Ν.Θ. Θεαγένειο και εν συνεχεία στο Αιματολογικό Τμήμα του Γ.Ν.Θ. Γ. Παπανικολάου.

Το 1991 διορίστηκε στο ίδιο Τμήμα του Γ.Ν.Θ. Γ. Παπανικολάου ως επιμελήτρια Β’. Σήμερα κατέχει πλέον θέση Διευθύντριας. Από το διορισμό της μέχρι τώρα είναι υπεύθυνη του Εργαστηρίου Κυτταρομορφολογίας και Κυτταρομετρίας Ροής του τμήματος, ενώ τα πρώτα χρόνια μετά το διορισμό της  εργάστηκε και στα Εξωτερικά Ιατρεία του Αιματολογικού Τμήματος.

Ως υπεύθυνη του εργαστηρίου ασχολήθηκε με την εργαστηριακή διάγνωση και παρακολούθηση του συνόλου των ασθενών του τμήματος. Ανέπτυξε πρωτόκολλα ανοσοκυτταροχημείας και κυτταρομετρίας ροής  για ευρύ φάσμα εφαρμογών και για το σύνολο των παθήσεων του αιμοποιητικού ιστού, με ιδιαίτερη έμφαση στις λευχαιμίες και τα λεμφώματα, έχοντας πλέον αποκτήσει σημαντική εμπειρία στο αντικείμενο.  Στο πλαίσιο αυτό, είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών του τμήματος στην κυτταρομορφολογική μελέτη των νοσημάτων του αίματος, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Αιματολογίας.

Από τη νευραλγική θέση της στο Τμήμα, λαμβάνει μέρος στις ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις του τμήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας της σε αυτό. Επιπλέον, δίνει τακτικά ομιλίες σχετικές με το αντικείμενό της που απευθύνονται σε περισσότερο ή λιγότερο εξειδικευμένο ως προς την Κυτταρομορφολογία και Κυτταρομετρία κοινό.

Η κα Τσομπανάκου είναι μέλος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας (ΕΑΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Επίσης, συμμετέχει στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου στην Κυτταρομορφολογία της ΕΑΕ.