Βιογραφικό
Σημείωμα

Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας

Αναστασία Παπαδοπούλου

Η Αναστασία Παπαδοπούλου είναι βιοχημικός και υπεύθυνη παραγωγής κυττάρων στη Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας (ΜΓΚΘ) του Αιματολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου». Αποφοίτησε από το Πρόγραμμα Σπουδών Επιλογής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 2003. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Γενετική και Βιοτεχνολογία (2006) και Διδακτορικό Δίπλωμα στην Ανοσοβιολογία (2011) από το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Έχει λάβει μετεκπαίδευση στο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας [Center for Cell and Gene Therapy (CAGT)] του Baylor College of Medicine στο Χιούστον των ΗΠΑ πάνω στις κυτταρικές θεραπείες με Τ-λεμφοκύτταρα (2012-2014).

Το 2014 επέστρεψε στην Ελλάδα και έστησε σε συνεργασία με την υπεύθυνη της ΜΓΚΘ Ευαγγελία Γιαννάκη το πρόγραμμα κυτταρικής θεραπείας με Τ-λεμφοκύτταρα, μεταφέροντας τεχνογνωσία και νέες ιδέες από τις ΗΠΑ προς όφελος των ασθενών της αιματολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου».

Κύριο ερευνητικό της ενδιαφέρον είναι οι κυτταρικές ανοσοθεραπείες. Είναι κύρια συν-ερευνήτρια κλινικών μελετών παραγωγής και χορήγησης ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων πολλαπλής στόχευσης για αντιμετώπιση ευκαιριακών λοιμώξεων μετά από μεταμόσχευση και πρόσφατα της COVID-19.

Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων, αριστείων και ευσήμων από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, ενώ συμμετάσχει με διαλέξεις στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ. Το χρονικό διάστημα 2016-2018 είχε την ανάθεση της διδασκαλίας του μαθήματος Ανοσοβιολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ.

Υπήρξε Ειδική Γραμματέας και Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής. Πλήρης λίστα δημοσιεύσεων υπάρχει στο “My Bibliography”:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/myncbi/1FgvcjsJ9S1AH/bibliography/public/