Βιογραφικό
Σημείωμα

Εργαστήριο Μοριακής Αιματολογίας

Αποστολία Παπαλεξανδρή

H Αποστολία Παπαλεξανδρή αποφοίτησε από το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Μετά από διετή εκπαίδευση στην παθολογία στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων και δεκάμηνη εκπαίδευση στην Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Nancy στη Γαλλία, ειδικεύθηκε στην Αιματολογία στο Αιματολογικό Τμήμα του  νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου (2009). Είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης με θέμα διατριβής: «Πρότυπα λειτουργίας ανοσολογικού συστήματος μετά από μεταμόσχευση αλλογενών αιμοποιητικών κυττάρων» και βαθμό άριστα.

Εργάζεται στο Αιματολογικό Τμήμα του  νοσοκομείου Παπανικολάου από το 2009 έχοντας ως κύριο αντικείμενο τη μοριακή διαγνωστική, αρχικά ως επικουρική ιατρός και από το 2014 με μόνιμη θέση. Είναι υπεύθυνη του εργαστηρίου Μοριακής Αιματολογίας με βαθμό Επιμελήτριας Α’. Το εργαστήριο Μοριακής Αιματολογίας διενεργεί εξειδικευμένες  εξετάσεις προηγμένης τεχνολογίας για τη διάγνωση αιματολογικών κακοηθειών και ιογενών λοιμώξεων σε ασθενείς του Νοσοκομείου μας και για ασθενείς συνεργαζόμενων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδος.

Υπό την καθοδήγησή της το εργαστήριο έλαβε από τον European Federation for Immunogenetics την ευρωπαϊκή διαπίστευση για τη διενέργεια χιμαιρισμού και συμμετέχει με επιτυχία σε σχήματα εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου για 6 διαφορετικές εξετάσεις. Είναι διαπιστευμένο κατά ISO 9001;2015.

Εκπαιδεύει  τους  ειδικευόμενους αιματολόγους στις μοριακές τεχνικές, ενώ υπήρξε εκπαιδεύτρια σε σεμινάρια μοριακών τεχνικών που διενεργήθηκαν για τρία έτη στο εργαστήριο υπό την αιγίδα της αιματολογικής εταιρείας. Παράλληλα επιβλέπει την εκπόνηση διπλωματικών εργασιών και πτυχιακών ασκήσεων φοιτητών Βιολογίας του ΑΠΘ και του ΔΠΘ. Tο ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανάπτυξη βιοδεικτών στη θεραπευτική προσέγγιση ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες και στην ανοσολογία της αλλογενούς μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων. Είναι πρώτη ή δεύτερη συγγραφέας σε 7 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συμμετέχει σε πολλά συνέδρια με ανακοινώσεις και ομιλίες.

Υπήρξε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου από το 2015 έως το 2017. Διατελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του τμήματος Μακεδονίας Θράκης της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας.