Βιογραφικό
Σημείωμα

Αιματολογική Κλινική

Δαμιανός Σωτηρόπουλος

Ο Δαμιανός Σωτηρόπουλος σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύθηκε Αιματολόγος στην Αιματολογική κλινική του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας της Αθήνας.  Μετεκπαιδεύτηκε για πέντε έτη (1992-1997) στο New York Blood center της Νέας Υόρκης, υπό την καθοδήγηση του John Adamson, σε πειραματικά μοντέλα μεταμόσχευσης μυελού και επεξεργασία και συντήρηση βλαστοκυττάρων από πλακούντα. Έλαβε την υποτροφία Fogarty από τα National Institute of Health.

Εργάζεται από το 1997 στο Αιματολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, αρχικά ως Επιμελητής Α΄ και κατόπιν ως Διευθυντής. Μια φορά την εβδομάδα παρακολουθεί ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία. Είναι υπεύθυνος α) του τμήματος συλλογής και επεξεργασίας αιμοποιητικών μοσχευμάτων β) της χορήγησης μοσχευμάτων και CAR-T λεμφοκυττάρων γ) των λοιμώξεων της κλινικής και δ) της Δημόσιας Τράπεζας βλαστοκυττάρων, την οποία έχει οργανώσει εξ αρχής. Επί του παρόντος το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στη λειτουργία και δράση των κυτταρικών μικροσωματίων. Επίσης συμμετέχει ως ΡΙ σε κλινικές μελέτες νέων φαρμάκων και θεραπειών.   Έχει ξεκινήσει το ερευνητικό κέντρο του Τμήματος.

Έχει εκπαιδευτεί στο σύστημα ποιότητας JACIE για τις μονάδες μεταμόσχευσης από τον ομώνυμο ευρωπαϊκό οργανισμό και στη διαπίστευση FACT-NETCORD για τις τράπεζες βλαστοκυττάρων. Είναι επιθεωρητής και για τις δύο διαπιστεύσεις. Υπήρξε εκπαιδευτής επιθεωρητών και είναι Εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον JACIE από το 2005. Είχε καθοριστική συμμετοχή στην ανάπτυξη, εφαρμογή και λήψη της διαπίστευσης JACIE από τη Μονάδα Μεταμόσχευσης του νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου.

Από τον Ιούλιο του 2021 διατελεί Πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου με σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της Πανδημίας COVID-19. Είναι Αντιπρόεδρος του τμήματος Οξειών Λευχαιμιών και Μυελοϋπερπλαστικών Νοσημάτων της Ελληνικής Αιματολογικής εταιρείας συμμετέχοντας στην καταγραφή των ασθενών και στην δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Συνίδρυσε και συνδιοργανώνει με τον καθηγητή Benjamin Brenner το Ελληνο-Ισραηλινό συνέδριο Αιματολογίας.

Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συμμετείχε με ομιλίες και παρουσιάσεις σε διεθνή και Ελληνικά συνέδρια. Είναι μέλος της Αμερικάνικης Αιματολογικής Εταιρείας (ASH) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μυελού και Αίματος (EBMT).