Βιογραφικό
Σημείωμα

Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας

Ευαγγελία Γιαννάκη

Η Ευαγγελία Γιαννάκη αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, έλαβε την ειδικότητα της Αιματολογίας στην Αιματολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου και συνέχισε ως ειδική Αιματολόγος στο ίδιο Τμήμα. Το διάστημα 1998-2000 μετεκπαιδεύτηκε στη γονιδιακή θεραπεία στο Seattle, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Γιώργου Σταματογιαννόπουλου. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα ξεκίνησε και ανάπτυξε το πρόγραμμα γονιδιακής και κυτταρικής θεραπείας στο Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου σε συνεργασία μαζί του.

Είναι διευθύντρια στο Αιματολογικό Τμήμα  του νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, επικεφαλής  της Μονάδας Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας, και συνεργάτις καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Washington, Seattle.  

Αφιερώνει τον χρόνο της στην κλινική φροντίδα των μεταμοσχευμένων αιματολογικών ασθενών και στην έρευνα. Ως ιατρός-επιστήμονας, στοχεύει στην κλινική μετάφραση των ερευνητικών ευρημάτων σε νέες θεραπείες που αξιολογούνται στο πλαίσιο εγκεκριμένων κλινικών μελετών. Πρωταρχικό ερευνητικό της ενδιαφέρον είναι η γονιδιακή θεραπεία αιματολογικών νοσημάτων και οι κυτταρικές ανοσοθεραπείες. Υπήρξε κύρια ερευνήτρια εθνικών-ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ανάπτυξη συστημάτων και δικτύων γονιδιακής θεραπείας και των πρώτων διεθνώς, κλινικών μελετών κινητοποίησης των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων σε ασθενείς με β-θαλασσαιμία, που χρηματοδοτήθηκαν από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ και οι οποίες κατέδειξαν τη βέλτιστη μέθοδο συλλογής των κυττάρων-στόχων για τη γονιδιακή θεραπεία της θαλασσαιμίας, η οποία στη συνέχεια υιοθετήθηκε από όλες τις κλινικές μελέτες γονιδιακής θεραπείας που ακολούθησαν. Είναι κύρια ερευνήτρια διεθνών κλινικών μελετών γονιδιακής θεραπείας φάσης-ΙΙΙ όπως η μελέτη HGB-212 χορήγησης του κυτταρικού προϊόντος Lentiglobin σε ασθενείς με μεταγγισιοεξαρτώμενη β-θαλασσαιμία, με συμμετοχή και δύο Ελλήνων ασθενών, οι οποίοι παραμένουν ελεύθεροι μεταγγίσεων επί μακρόν. Σε προκλινικό επίπεδο, μελετά τη δυνατότητα θεραπείας των αιμοσφαιρινοπαθειών με την CRISPR/CAS9 γονιδιακή επεξεργασία και με μια νέα γενιά λεντι-ιικών φορέων. Ασχολείται επίσης ερευνητικά με την κυτταρική ανοσοθεραπεία, και είναι κύρια συν-ερευνήτρια κλινικών μελετών παραγωγής και χορήγησης ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων πολλαπλής στόχευσης για αντιμετώπιση ευκαιριακών λοιμώξεων και της λευχαιμικής υποτροπής μετά από μεταμόσχευση και πρόσφατα της COVID-19.

Είναι Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής. Υπήρξε μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, της Αιματολογικής και Ανοσολογικής Επιτροπής της Αμερικανικής Εταιρείας Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας (ASGCT) και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής της ASGCT. Η έρευνά της έχει τιμηθεί με βραβεία σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και έχει πλήθος δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά υψηλής εμβέλειας. Πλήρης λίστα δημοσιεύσεων υπάρχει στο “My Bibliography”:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/myncbi/collections/mybibliography/?reload=addfrompubmed&sortby=date&groupby=citation_type