Βιογραφικό
Σημείωμα

Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων και Κυτταρικών Θεραπειών

Ιωάννα Σακελλάρη

Η Ιωάννα Σακελλάρη σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικεύθηκε στην Αιματολογία στο Αιματολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στον τομέα της Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης).

Από τον Ιανουάριο 2019 ασκεί καθήκοντα Αναπληρώτριας Συντονίστριας Διευθύντριας. Εργάζεται στο Αιματολογικό Τμήμα από το Σεπτέμβριο 1987, ως ειδικευόμενη αρχικά και στη συνέχεια ως ειδικός, με καθήκοντα τη διάγνωση και θεραπεία των κακοήθων και καλοήθων αιματολογικών νοσημάτων και τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων. Από το 1995 ως σήμερα είναι υπεύθυνη της Μονάδας Μεταμόσχευσης. Στην αρμοδιότητά της, ως επικεφαλής της Μονάδας, περιλαμβάνεται η επιλογή όλων των ασθενών προς μεταμόσχευση που προέρχονται από τα κέντρα της Ελλάδας και της Κύπρου. Επίσης, η προετοιμασία, νοσηλεία και περαιτέρω παρακολούθηση των μεταμοσχευμένων ασθενών και αυτών που υποβάλλονται στις νέες κυτταρικές θεραπείες. Υπό την ευθύνη της, η Μονάδα Μεταμόσχευσης έχει αυξήσει τις διενεργούμενες κατ’ έτος μεταμοσχεύσεις, έχει βελτιώσει τη λειτουργία της και έχει ανταμειφθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Μεταξύ άλλων, η Μονάδα Μεταμόσχευσης επιβραβεύθηκε με τη λήψη της ειδικής διεθνούς διαπίστευσης JACIE (2013, πρώτη στην Ελλάδα) και με χρυσό βραβείο για την τεχνολογία και καινοτομία (2020 Health Care Business Award).

Κατά την μετεκπαιδευτική της άδεια εργάσθηκε με τιμητικό κλινικό συμβόλαιο ως Clinical Assistant στη Μονάδα Μεταμόσχευσης του Νοσοκομείου Hammersmith και ως Research Fellow στην Postgraduate Medical School (τώρα Imperial College). Στο Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου από το 1990 εκτελεί καθήκοντα συνδέσμου με τη Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων Αίματος και Μυελού (ΕΒΜΤ), με ενεργή συμμετοχή στις ευρωπαϊκές μελέτες. Επιπλέον, συμμετέχει ενεργά σε κλινικές μελέτες φάσης Ι-ΙV, ως ερευνήτρια και κύρια ερευνήτρια.

Αποτέλεσμα των πρωτοποριακών δράσεων σε κλινικό και ερευνητικό επίπεδο είναι πολυάριθμες ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με σημαντικά βραβεία. Έχει δημοσιεύσει συνολικά 83 άρθρα σε διεθνή peer-reviewed περιοδικά, με 1113 αναφορές (h-index 17), μεταξύ των οποίων και αναφορές στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Αποτελεί ενεργό μέλος της ΕΒΜΤ, συμμετέχοντας και συντονίζοντας μελέτες στο Τμήμα Αυτοάνοσων Νοσημάτων και στο Τμήμα Οξειών Λευχαιμιών. Επιπλέον, εκλέχτηκε επτά φορές στα όργανα της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας: ως Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας και ως Πρόεδρος των Τμημάτων Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων και Μακεδονίας-Θράκης. Είναι επιθεωρητής του οργανισμού JACIE που χορηγεί την ομώνυμη ειδική διαπίστευση στις Μονάδες Μεταμόσχευσης.