Βιογραφικό
Σημείωμα

Εργαστήριο Μοριακής Αιματολογίας

Τασούλα Τουλουμενίδου

Η Τασούλα Τουλουμενίδου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μίνστερ της Γερμανίας Βιολογία (Westfaelische Wilhelms Universitaet Muenster), από όπου αποφοίτησε το 1996 με άριστα (9,45).  Το 2001 ολοκλήρωσε τη  διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Βιολογίας των Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μίστερ. Aπό το 1997 έως το 2002 ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής του Πανεπιστημίου του Μuenster της Γερμανίας. Από το 2003 μέχρι το 2006  εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Εργαστήριο Βελτίωσης Φυτών και Γεωργικού Πειραματισμού, στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Από το Σεπτέμβριο του 2006 εργάζεται ως Βιολόγος στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας Του Αιματολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Γεώργιος .Παπανικολάου. Είναι υπεύθυνη για σειρά διαγνωστικών εξετάσεων αιματολογικών κακοηθειών με μοριακές τεχνικές, όπως και για την παρακολούθηση αυτών. Συμμετέχει στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών εξετάσεων με την χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η  αλληλούχιση ευρείας κλίμακας (next generation sequencing/NGS). Επίσης, έχει την ευθύνη για την ενεργό συμμετοχή του εργαστηρίου  στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα “EUTOS for CML” που αφορά στη χρόνια μυελογενή λευχαιμία, όπως και για την εκπόνηση του προγράμματος “EURO-MRD Ph+ ALL” για την εναρμόνιση των μετρήσεων των χιμαιρικών μεταγράφων BCR-ABL σε ασθενείς με Ph+ οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Είναι συνυπεύθυνη για τις πιστοποιήσεις του Εργαστηρίου. Βοηθάει στην εκπαίδευση των μελών του εργαστηρίου, καθώς και των ειδικευόμενων αιματολόγων στις μοριακές τεχνικές. Παράλληλα επιβλέπει την εκπόνηση διπλωματικών εργασιών και πτυχιακών ασκήσεων φοιτητών Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Με το έργο της έχει συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχή διεκπεραίωση των ερευνητικών μελετών του εργαστηρίου στον τομέα των θρομβωτικών μικροαγγειοπαθειών και της νόσου COVID-19, που έχουν λάβει ελληνικά και διεθνή βραβεία. Tο ερευνητικό ενδιαφέρον της επικεντρώνεται ακόμη στην ανάπτυξη βιοδεικτών αιματολογικών κακοηθειών.  Συμμετέχει ενεργά σε ερευνητικές εργασίες του εργαστηρίου και της κλινικής οι οποίες δημοσιεύονται σε υψηλού κύρους περιοδικά και ανακοινώνονται σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει 25 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.