Ιστορικό

Στο πλαίσιο των νέων Οργανισμών του ΕΣΥ ιδρύεται το 1985 το Αιματολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου». Έως το 1989 διέθετε 15 κλίνες (2 μεταμοσχεύσεων). Τότεοι κλίνες αυξήθηκαν σε 24. Το 1990 η Μονάδα Μεταμόσχευσης απέκτησε 5 κλίνες σε 4 θαλάμους. Έως το 1991 ήταν η πρώτη και μοναδική κλινική στη Βόρεια Ελλάδα που περιέθαλπε ασθενείς με AIDS, δραστηριότητα που διακόπηκε λόγω των μεταμοσχεύσεων και των πεπερασμένων νοσηλευτικών χώρων. Το 1997, με την τροποποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου, αναγνωρίστηκαν νομικά οι Μονάδες Μεταμόσχευσης Μυελού Οστών και Επεξεργασίας Μοσχευμάτων και Μοριακής Αιματολογίας. Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο οργανισμός του Νοσοκομείου τροποποιήθηκε και περιλαμβάνει όλες τις μονάδες και τα εργαστήρια του αιματολογικού τμήματος (για περισσότερα δείτε εδώ).

Πρώτος Διευθυντής του Αιματολογικού Τμήματος ήταν ο Αθανάσιος Φάσσας (1986-2010). Eισήγαγε τις αυτόλογες μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων στο Τμήμα και για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Υπήρξε μέντορας των επόμενων δυο Διευθυντών και πολλών αιματολόγων που εκπαιδεύθηκαν κατά την πολυετή καθοδήγησή του στη θεραπεία των οξειών λευχαιμιών, λεμφωμάτων και στις αρχές της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων και της ανοσοθεραπείας.

Δεύτερος Διευθυντής του Αιματολογικού Τμήματος υπήρξε ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος (1998-2021). Ήταν ο δεύτερος αιματολόγος που προσλήφθηκε στο Τμήμα (1987). Από το 1998 έως το 2010 συνδιηύθυναν με τον κ. Φάσσα το Τμήμα σε αγαστή και παραγωγική συνεργασία. Εισήγαγε τις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις στο Τμήμα και για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο κ. Αναγνωστόπουλος εμπνεύστηκε την παρούσα ανάπτυξη και δομή του Τμήματος, συνέβαλε στη δημιουργία των κτηριακών εγκαταστάσεων από δωρητές ή το κράτος, στην αύξηση των θέσεων του προσωπικού και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων.

Τρίτη Διευθύντρια ανέλαβε η Ιωάννα Σακελλάρη την 1-1-2022. Υπήρξε μεταξύ των τριών πρώτων ειδικευομένων του Τμήματος (1987) και είχε την ευλογία και την χαρά, ως Αιματολόγος, να ζήσει ένα ταξίδι που έπλευσε ανάμεσα σε μεγάλους σταθμούς της Αιματολογίας. Εφάρμοσε όλες τις προηγμένες για την εποχή τους θεραπείες, πρωτοποριακά, τόσο σε καλοήθη όσο και σε κακοήθη νοσήματα. Είχε την τιμή να υπηρετήσει τον τομέα των Μεταμοσχεύσεων από το 1987 μέχρι σήμερα, εφαρμόζοντας αυτόλογες και αλλογενείς μεταμοσχεύσεις από κάθε τύπο δότη και μοσχεύματος, κυτταρικές θεραπείες καθώς και γονιδιακή θεραπεία.