Αιματολογική Κλινική

Η Αιματολογική Κλινική του Γ.Ν.Γ. Παπανικολάου ιδρύθηκε το 1985. Το 2000 μεταφέρθηκε στο νεοεγερθέν κτίριο Στοργή, δωρεά του ομώνυμου συλλόγου, στο οποίο στεγάζεται και λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Καταλαμβάνει τον 2ο όροφο του κτιρίου και έχει δύναμη 30 κλινών (14 θάλαμοι, κυρίως δίκλινοι) όπου νοσηλεύονται κάθε χρόνο 600 – 650 ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται καλοήθη νοσήματα όπως άνοση και θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα, αιμολυτική αναιμία, απλαστική αναιμία κ.α. Κατά κύριο λόγο όμως αντιμετωπίζονται κακοήθη αιματολογικά νοσήματα (λευχαιμίες, λεμφώματα, πολλαπλό μυέλωμα κ.α.). Οι νοσηλείες των ασθενών αυτών συχνά είναι μακρόχρονες και υπάρχει συνεχής προσπάθεια να τους προσφέρονται εκτός από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ανθρώπινες συνθήκες διαμονής.  

Στην κλινική αντιμετωπίζονται επείγοντα περιστατικά από τις εφημερίες του Νοσοκομείου, εισαγωγές ασθενών από τα Εξωτερικά Ιατρεία και παραπομπές από άλλα Νοσοκομεία, ιατρούς και Τμήματα του Νοσοκομείου. Επίσης γίνεται προετοιμασία των ασθενών για τη λήψη μοσχεύματος περιφερικού αίματος και για τη μεταμόσχευση. Στην κλινική εργάζονται σταθερά 4 αιματολόγοι (αναλόγως των αναγκών και περισσότεροι) και 18 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες. Η λειτουργία της υποστηρίζεται από τα εξειδικευμένα εργαστήρια του Τμήματος αλλά και από τα εργαστήρια και τις άλλες ειδικότητες του Νοσοκομείου.  

Η Αιματολογική Κλινική βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα EN 15224 με σκοπό την πιστοποίηση. 

Γνωρίστε την Ομάδα μας

Εξωτερικά Ιατρεία – Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας Αιματολογικού Τμήματος

Τα εξωτερικά ιατρεία και το τμήμα ημερήσιας νοσηλείας της κλινικής λειτουργούν καθημερινά με τρεις ειδικούς αιματολόγους και 5 νοσηλεύτριες.

Στα ιατρεία εξετάζονται ασθενείς με όλες τις αιματολογικές παθήσεις αν και ο κύριος όγκος των νοσημάτων που αντιμετωπίζονται είναι νεοπλασματικά αιματολογικά νοσήματα.

Τόσο η αρχική αξιολόγηση όσο και η παρακολούθηση των ασθενών γίνεται στα εξωτερικά ιατρεία.

Στο τμήμα ημερήσιας νοσηλείας χορηγούνται οι ημερήσιες  ειδικές θεραπείες αλλά και υποστηρικτικές θεραπείες, όπως μεταγγίσεις παραγώγων αίματος.

Την τελευταία δεκαετία καταγράφηκαν 163.445 επισκέψεις ασθενών, 97.230 στα Εξωτερικά Ιατρεία της αιματολογικής κλινικής και 66.215 στο τμήμα ημερήσιας νοσηλείας.