Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων

Η συλλογή, η ψύξη και η αποθήκευση των βλαστοκυττάρων από πλακούντα στην κλινική μας ξεκίνησε το 1998. Από το 1999 άρχισε η αποθήκευση βλαστοκυττάρων από παιδιά που γεννιούνται σε οικογένειες με άλλο παιδί που πάσχει από Λευχαιμία. Τον Ιούλιο του 2009 ξεκίνησε η ουσιαστική λειτουργία της Δημόσιας Τράπεζας Βλαστοκυττάρων.

Η Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων την κλινικής μας είναι εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, τα οποία δωρήθηκαν από τον Σύλλογο «Ανοιχτή αγκαλιά».

Στεγάζεται στο κτίριο ΣΤΟΡΓΗ και ανήκει στην Αιματολογική Κλινική του νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου. Υποστηρίζεται εργαστηριακά από όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου.

Στελεχώνεται από άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό που περιλαμβάνει ιατρούς αιματολόγους, βιολόγους και τεχνολόγους. Σημαντική είναι η συμβολή των μαιευτήρων και των μαιών με τους οποίους η Δημόσια Τράπεζα βρίσκεται σε άριστη συνεργασία, καθώς και του Τμήματος Ιστοσυμβατότητας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Στη Μονάδα Μεταμόσχευσης της κλινικής μας και στα υποστηρικτικά εργαστήρια εφαρμόζεται όλο το φάσμα των διαδικασιών που αφορούν στα βλαστοκύτταρα: συλλογή,  επεξεργασία, ψύξη, αποθήκευση, μεταμόσχευση, παρακολούθηση μεταμοσχευμένων ασθενών και έρευνα.

Στοιχεία επικοινωνίας

Λεωφ. Γ. Παπανικολάου

570 10, Πυλαία-Χορτιάτης

Τηλέφωνο: 2313307419

cb.thessaloniki@gmail.com

cordbank.gpapanikolaou@n3.syzefxis.gov.gr

Μοσχεύματα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος

Βλαστοκύτταρα

Η μεταμόσχευση αίματος από ομφάλιο λώρο και πλακούντα σε ασθενείς με Λευχαιμία και άλλες παθήσεις είναι μια μέθοδος θεραπείας που  εφαρμόζεται με πολύ καλά αποτελέσματα.

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι πώς μπορεί να συνδυάζεται ο τοκετός του νεογνού με τη θεραπεία της Λευχαιμίας. Είναι δυνατόν ένα χαρμόσυνο για όλους γεγονός να δώσει χαρά και σε ανθρώπους που έχουν χτυπηθεί σκληρά από τη μοίρα; Μοιάζει να είναι ο ιδανικός συνδυασμός και θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς συμβαίνει αυτό.

Η Λευχαιμία είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια η οποία όμως σήμερα μπορεί να θεραπευθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής χρειάζεται να υποβληθεί σε Μεταμόσχευση Μυελού των οστών (Αιμοποιητικών κυττάρων)

Η μεταμόσχευση γίνεται ως εξής: παίρνουμε αιμοποιητικά κύτταρα από το μυελό των οστών ή από το αίμα υγιούς δότη και τα δίνουμε στον ασθενή, στον οποίο έχει χορηγηθεί προηγουμένως πολύ ισχυρή χημειοθεραπεία με σκοπό να καταστρέψει τα λευχαιμικά κύτταρα τα οποία ζουν και πολλαπλασιάζονται στο μυελό των οστών του.

Η χημειοθεραπεία δυστυχώς δεν καταστρέφει μόνο τα λευχαιμικά κύτταρα αλλά και τα φυσιολογικά κύτταρα του μυελού τα οποία παράγουν όλα τα έμμορφα στοιχεία του αίματος (ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια). Επομένως είναι απαραίτητη η χορήγηση ξένου μοσχεύματος αιμοποιητικών κυττάρων για την αντικατάσταση του μυελού που έχει καταστραφεί.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για απλή αντικατάσταση: Το μόσχευμα που χορηγείται έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, αφού δρα και εναντίον των λευχαιμικών κυττάρων που τυχόν έχουν επιβιώσει.  

Πώς όμως σχετίζονται όλα αυτά με τη γέννηση ενός παιδιού;                

Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του μυελού των οστών στο έμβρυο, κύτταρα του μυελού, που ονομάζονται αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα (αναφέρονται και ως βλαστοκύτταρα) κυκλοφορούν στο αίμα του εμβρύου. Τα  κύτταρα αυτά έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τα αντίστοιχα που υπάρχουν στο μυελό των οστών του ενήλικα, και μάλιστα με περισσότερες δυνατότητες. Η κυκλοφορία τους στο αίμα συνεχίζεται και κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής του μωρού  μετά τον τοκετό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή το έμβρυο δεν μπορεί να αναπνεύσει ατμοσφαιρικό αέρα, οξυγονώνει το αίμα του μέσω του αίματος της μητέρας. Η διαδικασία αυτή γίνεται στον πλακούντα. Η κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου προς τον πλακούντα γίνεται μέσω του ομφάλιου λώρου. Έτσι στο εσωτερικό του πλακούντα κυκλοφορεί αίμα του εμβρύου σε όλη τη διάρκεια της κύησης.

Αμέσως μετά τον τοκετό το νεογνό είναι ικανό πλέον να αναπνεύσει από μόνο του, οπότε και αποκόπτεται από τον ομφάλιο λώρο και κατ’ επέκταση από τον πλακούντα. Μέσα όμως στον πλακούντα συνεχίζει να παραμένει μία μικρή ποσότητα αίματος του νεογνού. Αυτό συμβαίνει φυσιολογικά σε όλους τους τοκετούς είτε είναι φυσιολογικοί, είτε καισαρικές τομές και αποτελεί φυσικό φαινόμενο που συνέβαινε στη φύση από τότε που υπάρχει το ανθρώπινο είδος. 

Παλαιότερα το αίμα αυτό μαζί με τον πλακούντα το πετούσαμε μια και δεν γνωρίζαμε τη χρησιμότητά του. Τώρα όμως γνωρίζουμε ότι το λίγο έστω αυτό αίμα που παραμένει στον πλακούντα είναι υπερπολύτιμο και μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές και ιδιαίτερα ζωές παιδιών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μόσχευμα σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες που πάσχουν από λευχαιμία και άλλες κακοήθειες ή γενετικές ασθένειες.

Τι διαφορά έχουν οι Δημόσιες από τις Ιδιωτικές Τράπεζες Βλαστοκυττάρων;

Διεθνώς υπάρχουν δύο ειδών Τράπεζες, οι εθελοντικές και οι ιδιωτικές.

Μία τράπεζα βλαστοκυττάρων μπορεί να δημιουργηθεί με τη συλλογή, επεξεργασία και αποθήκευση μοσχευμάτων ομφαλοπλακουντιακού αίματος με στόχο τη διάθεσή τους για θεραπευτικούς σκοπούς.

Στις εθελοντικές ή δημόσιες τράπεζες, οι οποίες είναι κατά κανόνα υπό την αιγίδα του κράτους, οι μητέρες δωρίζουν το μόσχευμα το οποίο είναι διαθέσιμο για κάθε ασθενή που θα το χρειαστεί εφ’ όσον είναι συμβατό.

Στις ιδιωτικές τράπεζες οι γονείς πληρώνουν ώστε το μόσχευμα να φυλάσσεται αποκλειστικά και μόνο για το ίδιο το παιδί ή για κάποιο από τα αδέλφια του εάν ποτέ χρειαστεί στο μέλλον. Το καθεστώς που ισχύει για τα μοσχεύματα στις ιδιωτικές τράπεζες είναι ιδιοκτησιακό για αυτό και τα μοσχεύματα των ιδιωτικών τραπεζών δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το κοινωνικό σύνολο. 

Οι δημόσιες τράπεζες είναι συνδεδεμένες σε δίκτυο για την εύκολη πρόσβαση των μεταμοσχευτικών κέντρων που ψάχνουν να βρουν συμβατό μόσχευμα για τους ασθενείς τους. Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αποθηκευμένα μοσχεύματα στις δημόσιες τράπεζες και έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες χιλιάδες μεταμοσχεύσεις σε παιδιά και σε ενήλικες ασθενείς. Από την άλλη ελάχιστα μοσχεύματα έχουν χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως για μεταμόσχευση από τις ιδιωτικές τράπεζες.

Πώς γίνεται η διαδικασία της Συλλογής, Επεξεργασίας και Αποθήκευσης Μοσχευμάτων; 

Αμέσως μετά το τέλος του τοκετού και αφού έχει απομακρυνθεί το μωρό και κοπεί ο ομφάλιος λώρος, γίνεται η συλλογή του αίματος από τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα μέσα σε ειδικό ασκό και κάτω από άσηπτες συνθήκες. Η ποσότητα που συλλέγεται μπορεί να είναι έως και 200 κυβικά εκατοστά.

Παράλληλα συλλέγονται δείγματα αίματος από τη μητέρα, με σκοπό να γίνει από τα εργαστήρια της τράπεζας έλεγχος για νοσήματα που μεταδίδονται με το αίμα. Τα φιαλίδια στα οποία λαμβάνονται τα δείγματα για τον έλεγχο αυτό  αλλά και για μελλοντικούς ελέγχους εάν χρειαστεί, υπάρχουν μέσα στο κουτί που θα τα παραδώσετε στη Μαία. Εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στα αποτελέσματα του ελέγχου αυτού θα ενημερωθείτε από τον υπεύθυνο ιατρό της τράπεζας.

Το κουτί που περιλαμβάνει τον ασκό με το ομφαλιοπλακουντιακό αίμα παραδίδεται στη Δημόσια Τράπεζα σύμφωνα με το πρόγραμμα λειτουργίας της. Από το προσωπικό της τράπεζας πραγματοποιείται ο πρώτος έλεγχος για την καταλληλότητα του μοσχεύματος με βάση τον όγκο του. Εφόσον έχει τον προβλεπόμενο όγκο και κριθεί κατάλληλο, προωθείται για τη διαδικασία επεξεργασίας, ψύξης και αποθήκευσης.

Το ομφαλιοπλακουντιακό αίμα επεξεργάζεται για να απομονωθούν τα βλαστοκύτταρα και κατόπιν  καταψύχεται και αποθηκεύεται σε δεξαμενές υγρού αζώτου στους -1960C.

 Παράλληλα, πραγματοποιείται ο έλεγχος του μοσχεύματος που περιλαμβάνει μέτρηση αιμοποιητικών κυττάρων, ομάδα αίματος και Rhesus, έλεγχο δεικτών συμβατότητας, καλλιέργειες μικροβίων, έλεγχος για νοσήματα που μεταδίδονται με το αίμα (ηπατίτιδα, AIDS, σύφιλη κλπ).

Τι συμβαίνει με τα ακατάλληλα μοσχεύματα; 

Τα μοσχεύματα που θα κριθούν ακατάλληλα για μεταμόσχευση σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, καταστρέφονται.

Ωστόσο, κάποια ακατάλληλα μοσχεύματα, μετά από έγκριση των γονέων, (κυρίως με χαμηλό όγκο και μικρό αριθμό βλαστοκυττάρων) μπορεί να χρησιμοποιηθούν από την τράπεζα για ερευνητικούς σκοπούς ή για σκοπούς ποιοτικών ελέγχων με στόχο τη διασφάλιση των μεθόδων επεξεργασίας και διατήρησης των κατάλληλων μοσχευμάτων.

Πώς τηρείται η εμπιστευτικότητα των πληροφοριών;

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το σύνολο των πληροφοριών που συλλέγουμε, παραμένει εμπιστευτικό και χρησιμοποιείται μόνο για τους σκοπούς της δωρεάς και της ενδεχόμενης μεταμόσχευσης. Τα αποτελέσματα της μέτρησης των κυττάρων και των δεικτών συμβατότητας των μοσχευμάτων αποστέλλονται στην παγκόσμια τράπεζα μοσχευμάτων, με σκοπό τη δυνατότητα εύρεσης μοσχεύματος από μεταμοσχευτικά κέντρα για τους ασθενείς ανά τον κόσμο. Η εμπιστευτικότητα των πληροφοριών αυτών διασφαλίζεται με την κωδικοποίηση του μοσχεύματος.

Επιπλέον τονίζεται, ότι οι παραπάνω πληροφορίες δεν περιλαμβάνουν προσωπικά δεδομένα του παιδιού ή των γονιών, τα οποία παραμένουν εμπιστευτικά και πρόσβαση σε αυτά έχει μόνο το προσωπικό της τράπεζας βλαστοκυττάρων.

Πού χρησιμοποιούνται αυτά τα μοσχεύματα;

Η εθελοντική τράπεζα αποτελεί πηγή μοσχευμάτων για τους ασθενείς που πάσχουν από κακοήθη νοσήματα και κληρονομικές διαταραχές. Όταν ένας ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών και δεν ανευρίσκεται συμβατός δότης, αναζητείται ομφαλοπλακουντιακό μόσχευμα στην παγκόσμια τράπεζα μοσχευμάτων με την οποία είναι συνδεδεμένες οι Δημόσιες Τράπεζες.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε πολύ σοβαρές παθήσεις όπως είναι οι  Λευχαιμίες και ιδίως η Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία, η μεταμόσχευση επιλογής είναι η αλλογενής: τα βλαστοκύτταρα δηλαδή θα πρέπει να προέρχονται από άλλο άνθρωπο και όχι από τον ίδιο τον ασθενή. Επομένως θα πρέπει η αναζήτηση να γίνει σε Δημόσια Τράπεζα και να χρησιμοποιηθούν αλλογενή μοσχεύματα.

Τα παιδιά αρρωσταίνουν κυρίως από Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία. Το 85% γίνεται καλά με τη συμβατική χημειοθεραπεία. Για τα υπόλοιπα απαιτείται αλλογενές μόσχευμα για την αντιλευχαιμική του δράση και επειδή δεν περιέχει λευχαιμικά κύτταρα.

Ποια πλεονεκτήματα έχει η μέθοδος;

Η μέθοδος που ακολουθείται είναι απόλυτα ασφαλής. Σε αντίθεση με άλλα μοσχεύματα που λαμβάνονται από δότες, η λήψη του αίματος από τον πλακούντα δεν επηρεάζει καθόλου ούτε τη μητέρα αλλά ούτε και το παιδί που έχει γεννηθεί.  Πρόκειται για υλικό που εάν δεν χρησιμοποιούνταν για αυτό το σκοπό, κυριολεκτικά θα πετιόταν.

Και βέβαια επειδή παιδιά γεννιούνται συνέχεια, δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας μεγάλων Δημοσίων Τραπεζών βλαστοκυττάρων αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να βρεθεί συμβατό μόσχευμα για τους ασθενείς που το χρειάζονται.

Η κατάθεση των βλαστοκυττάρων στην Δημόσια Τράπεζα, όπως και όλες οι άλλες διαδικασίες είναι εντελώς δωρεάν και δεν επιβαρύνουν οικονομικά καθόλου την οικογένεια του παιδιού που γεννήθηκε.

Παρουσίαση Δημόσιας Τράπεζας Βλαστοκυττάρων

Η Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων την κλινικής μας είναι εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, δωρεά του Συλλόγου «Ανοιχτή αγκαλιά». Διαθέτει το SEPAX-BIOSAFE για την επεξεργασία, το SYLAB-ICECUBE για την ψύξη των βλαστοκυτταρων καθως και δεξαμενές υγρού αζώτου (-196°C) για την  αποθήκευση των μοσχευμάτων.

Η Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων έχει αποθηκευμένα περισσότερα από 6.200 μοσχεύματα.

Το ερευνητικό προφίλ της Δημόσιας Τράπεζας Βλαστοκυττάρων

Η Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων διαθέτει ερευνητικό τμήμα το οποίο δραστηριοποιείται στους τομείς της αιμοποίησης και της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων. Είναι πρωτοπόρα στον τομέα των Μικροσωματίων (Microparticles) των αιμοποιητικών κυττάρων. Είναι η πρώτη που ανακάλυψε και δημοσίευσε διεθνώς ότι τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα παράγουν μικροσωμάτια, τα οποία φέρουν microRNAs και λειτουργούν σαν αποστολείς μηνυμάτων.

Η αρχική εργασία παρουσιάστηκε προφορικά στο Αμερικάνικο Αιματολογικό Συνέδριο (ASH). Στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος αποδείχθηκε η σχέση των μικροσωματίων με την απόπτωση των κυττάρων και το οξειδωτικό στρες καθώς και με την νόσο του μοσχεύματος  κατά του ξενιστή (GvHD).

Εκπονούνται διατριβές, μεταπτυχιακές και προπτυχιακές εργασίες από φοιτητές του Βιολογικού Τμήματος  και της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. καθώς και φοιτητές του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δ.Π.Θ.

Υπεύθυνη του Ερευνητικού τμήματος είναι η Προïσταμένη της Τράπεζας, Αγγελική Ξαγοράρη. Η ερευνητική δραστηριότητα της Δημόσιας Τράπεζας Βλαστοκυττάρων τελεί υπό την επίβλεψη του Διευθυντή της Τράπεζας, αιματολόγου Δαμιανού Σωτηρόπουλου.

Ερευνητική Δραστηριότητα

Στο ερευνητικό τμήμα της Δημόσιας Τράπεζας Βλαστοκυττάρων συμμετέχουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Τα αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητας της Δημόσιας Τράπεζας Βλαστοκυττάρων ανακοινώνονται σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και δημοσιεύονται σε διεθνή περιοδικά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

1. D.Sotiropoulos, A.Xagorari., P.Leventopoulou, D.Zacharaki, S.Sarakatsani, M.Papathanasiou,K. Kotta, Z.Moustakoudaki, I.Karvounidou, A.Spiridonidou, A. Anagnostopoulos.The public cord blood bank of Thessaloniki. World Cord Blood Congress IV and innovative therapies for sickle cell disease, 24-27 Oct, 2013,Monaco.

2. A.Xagorari, M. Samalidou, D. Bougiouklis, D.Zacharaki, P.Leventopoulou, A. Sioga, L.Sioga, D. Sotiropoulos, A.Anagnostopoulos. Detection of microparticles in cord blood units. 39rd Annual Meeting of the European Group for Blood and Marrow Transplantation, 7-10 April, 2013, BMT 2013;48, Supp2:S109 (P508)

3. A.Xagorari, M. Samalidou, D. Bougiouklis, K. Kotta, A. Sioga, L.Economou, A. Anagnostopoulos, D. Sotiropoulos. Identification of CD34+ Microparticles In Cord Blood Units. 55th ASH, December 7-10, 2013 Νew Orleans, USA. Blood, Vol. 122, 21, November 15 , 2013

4. E.Gounari, A. Papadopoulou, M. Yiangou, A. Xagorari, A. Anagnostopoulos, E. Yannaki, P. Kaloyannidis. An optimized ex vivo log—scale expansion of UCB-derived myeloid DCs, towards efficient cancer immunotherapy. 55th ASH, 6-9 December, 2014, San Francisco, USA. Blood, Vol. 122, 21, November 15 , 2013

5. A.Xagorari, S. Sarakatsani, I. Karvounidou, K. Kotta, Z. Moustakoudaki, A. Spiridonidou, D. Sahpazidou, Μ. Gkanidou, A. Anagnostopoulos, D. Sotiropoulos. Cord Blood Bank activity in Thessaloniki Cord Blood Bank (TSCB) Greece:4 years data experience. XXXV World Congress of the International Society of Hematology  4-7 September, 2014, China.

6. E. Gounari, A. Papadopoulou, N. Zogas, N. Psatha, G. Karponi, F. Zervou, D. Bougiouklis, A. Xagorari, M. Yiangou, A.Anagnostopoulos, E. Yannaki, P. Kaloyannidis. Large-Scale Myeloid Dendritic generation from umbilical CD34+ cells using G-Rex Bioreactors. EBMT, 30 March-2April 2014, Milan, Italy.

7. D.Sotiropoulos, A.Xagorari., S.Gounopoulos, V.Stafylidis, P.Karavasilidou, M.Keramari, A.Spiridonidou, A.Anagnostopoulos. Comparison of FACT-Netcord and FACT-Jacie accredidation procedure in the same bone marrow transplantation Center.World Cord Blood Congress IV and innovative therapies for sickle cell disease, 5-8 Μarch, 2015, Monaco.

8. A.Xagorari, M.Geroussi, A.Marvaki, M.Samalidou, A.Sioga, D.Bougiouklis, Anagnostis Argiriou, Achilles Anagnostopoulos and D.Sotiropoulos, Detection of microRNAs in CD34+Microparticles of Cord Blood Units. 58th Annual Meeting ofAmerican Society of Hematology (Oral presentation), San Diego, USA, 3-6 December 2016 Blood 2015; 128(22):820

9. A.Xagorari, Z.Syrigou, P.Bousiou, M.Karavassilidou, M.Keramari, M.Ganidou, A.Anagnostopoulos, D.Sotiropoulos. Surveillance study of infectious diseases in umbilical cord blood and maternal samples of Public Cord Blood Bank of Thessaloniki (TSCB) Greece. ECCMID, 9-12 April 2016, Amsterdam, Ηolland.

10. A.Xagorari, K.Krallidou, N.Marvaki , P.Karavasilidou, T.F.Charitidis, D.Papadopoulou, M. Samalidou, A.Anagnostopoulos, D.Sotiropoulos. Cord Blood Banking activity in Thessaloniki Cord Blood Bank (TSCB) Greece: 8 years data analysis. 27th Regional Congress of ΙSBT, 17-21 June 2017, Copenhagen, Denmark.

11. Α.Xagorari, M. Iskas, MD, D. Bougiouklis, E. Apostolidou, G.Karavalakis, V. Kalaitzidou, Despina Mallouri, I.Sakellari, A. Anagnostopoulos and D. Sotiropoulos. Comparative Evaluation of CD34+/CD33+/CD3+/CD19+ Microparticles in Peripheral Blood of Patients during Allogeneic Stem Cell Transplantation. 59th Annual Meeting of American Society of Hematology, 9-12 December 2017, Atlanta, USA.

12. A Xagorari, M Iskas, D Bougiouklis, E Gavrilaki, G Karavalakis, D Papadopoulou, D Papaioannou, I Batsis, D Mallouri, I Sakellari, A Anagnostopoulos, D Sotiropoulos. Identification and evaluation of CD34+microparticles in grafts and patients post allogeneic hematopoietic cell transplantation. 44th EBMT,  18-21 March 2018, Lisbon, Portugal.

13. A Xagorari, M Geroussi, A Sioga, D Bougiouklis, A Argiriou, A Anagnostopoulos, and D Sotiropoulos. miRNA detection of stem cell specific microparticles of cord blood. 1st Greco-Israeli Hematology Meeting, April 26-28, 2018, Thessaloniki, Greece

14. A Xagorari, M Iskas, D Bougiouklis, A Bouinta,  G Karavalakis, D Mallouri, I Sakellari, A Anagnostopoulos, D Sotiropoulos. Identification of CD34+,CD33+,CD3+ and CD19+ microparticles in peripheral blood of patients undergoing allogeneic stem cell transplantation. 1st Greco-Israeli Hematology Meeting,  26-28 April 2018,Thessaloniki, Greece.

15. Xagorari A, Krallidou K, Marvaki N, Karavasilidou P, Charitidis TF, Papadopoulou D, Samalidou M, Anagnostopoulos A, Sotiropoulos D. Thessaloniki Cord Blood Bank (TSCB) Greece: analysis of activity. 5th Aegean Hematology Oncology Symposium.  20-23 September 2018, Porto Heli, Greece

16. D. Sotiropoulos, A. Xagorari, M. Geroussi, A. Sioga, Dimitris Bougiouklis, A. Argiriou, A. Anagnostopoulos. Identification of Hematopoietic Stem Cells Microparticles from Cord Blood transplants. ISBPPB 2018: 4th International Conference on Biomedical Polymers & Polymeric Biomaterials, 15-18 July  2018, Krakow, Poland

17. A. Xagorari, S. Tsetsakos, Z. Katana, K. Krikonis, A. Kouvatsi, K. Chlichlia, A. Anagnostopoulos and D. Sotiropoulos. CD34+ Derived Microparticles Regulate Apoptosis in Normal and AcuteMyeloid Leukemia Cells. 60th ASH, 1-4 December 2018, San Diego, USA Blood 2018 132:5090; doi: https://doi.org/10.1182/blood-2018-99-114425

18. Z.Katana, A Xagorari, D Papaioannou, E.Vatmanidou, A.Anagnostopoulos, A.Chlichlia, D Sotiropoulos. Study in NKG2D, NKp46 and perforin gene expression in umbilical cord blood. 2nd Greco-Israeli Hematology Meeting,  15-17 Μay, 2019, Tel-Aviv, Israel.

19. A.Xagorari, D.Papaioannou, P.Karavasilidou, E. Vatmanidou, A.Spyridonidi, A. Anagnostopoulos, D.Sotiropoulos. Thessaloniki Cord Blood Bank: 9 years experience. 2nd Greco-Israeli Hematology Meeting,  15-17 Μay, 2019, Tel-Aviv, Israel.

20. A.Xagorari, M.Iskas, C.Demosthenous, D.Bougiouklis, D.Papadopoulou, I. Sakellari, A.Anagnostopoulos, D.Sotiropoulos. Monitoring hematopoietic cell microparticles in allografts and transplant recipients. 46th Annual Meeting of the European Society for Blood and Marrow Transplantation, virtual meeting, 29 August-1September 2020, Madrid, Spain.

21.A.Xagorari, F.Deligianni, Z.Katana, K.Sianidou, A.Kouvatsi, A.Anagnostopouloς, D.Sotiropoulos. Unraveling the effect of CD34+microparticles from cord blood on apoptosis of hematopoietic cells.25th Congress of the European Hematology Association, virtual edition, 11-21 June 2020, Hemasphere 2020:4:S1

22.A.Xagorari, M.Iskas, D.Bougiouklis, A,Bouinta, T.Chatzikonstantinou, A.Chatziioannidis, D.Mallouri, I. Sakellari, A. Anagnostopoulos, D.Sotiropoulos. Monitoring of CD34+/CD33+/CD3+/CD19+ microparticles in peripheral blood of patients during allogeneic hematopoietic cell transplantation. 3rd Greco-israeli Hematology Meeting. 10-12 September 2020, Thessaloniki, Greece.

23.G.Karavalakis, S.Keramari, A.Xagorari, A.Anagnostopoulos, D.Sotiropoulos, A.Chlichlia. Detection of human herpesvirus 6 and parvovirus B19 with molecular techniques in umbilical cord blood units (UCBS). 3rd Greco-israeli Hematology Meeting, 10-12 September 2020, Thessaloniki, Greece.

24. A.Xagorari, K.Sianidou, D.Papaioannou, A.Kouvatsi, A.Anagnostopoulos, D.Sotiropoulos. Effect of CD34+derived microparticles on the clonogenic potential of mononuclear cells from cord blood. 25th Congress of the European HematologyAssociation, virtual edition, 2021 (EP2021) Hemasphere 2020:4:S1

25. K.Sianidou, F.Deligianni, Z.Katana, D.Papaioannou, A.Kouvatsi, Κritis A., D.Sotiropoulos, A.Anagnostopouloς, A.Xagorari. Τhe stem cell derived microparticles from umbilical cord blood affect the viability, the apoptosis and the clonogenicity of Hematopoietic cells. 16th International summer schools on Nanosciences &nanotechnologies, organic electronics and nanomedicine, ISSON 21, 3-10 July 2021, Thessaloniki,Greece.

26. G. Kaiopoulos, D. Sotiropoulos, D. Papaioannou, I. Sakellari, M. Touraki, A. Xagorari. Study of the effect of CD34+ umbilical cord blood stem hematopoietic cell microparticles on the induction of oxidative stress in HL-60 promyelocytic cells and in umbilical cord blood mononuclear cells, 9-12 December 2023, San Diego, USA. Βlood 2023, 142 (Supplement 1);7145

27. G.Kaiopoulos, A. Xagorari, D. PapaioannouI. Sakellari, M. Touraki,  D. Sotiropoulos. The antioxidant properties of stem cell derived microparticles in hemopoietic cells. 5th Greco-israeli Hematology Meeting, 18-20 May 2023, Thessaloniki, Greece.

28. LPS effect on cord blood mononuclear cells and  HL60. A.Nasiadis, A. Xagorari, K.Sianidou, I. Sakellari, K. Chlichlia, D.Sotiropoulos.5th Greco-israeli Hematology Meeting, 18-20 May 2023, Thessaloniki, Greece.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

1. Charitidis F., Xagorari A., Sotiropoulos D., Anagnostopoulos A, Touraki M. Assessment of oxidative stress of umbilical cord blood transplants before and after the cryopreservation. Hellenic Society of Biological Sciences,  21-23 May, 2015, Volos, Greece.

2. Α.Ξαγοράρη, M. Γερούση, A. Μαρβάκη, M. Σαμαλίδου, Α.Σιόγκα, Δ. Μπουγιουκλής, Α. Αργυρίου, A. Αναγνωστόπουλος, Δ. Σωτηρόπουλος. Ανίχνευση microRNAs στα CD34+μικροσωμάτια των ομφαλιοπλακουντικών μοσχευμάτων 27ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, Θεσσαλονίκη, 3-5 Νοεμβρίου 2016 (βραβευμένη εργασία)

3. Α.Ξαγοράρη, Σ.Τσετσάκος, M. Σαμαλίδου, Α.Σιόγκα, A.Αναγνωστόπουλος, Δ. Σωτηρόπουλος. Μελέτη της δράσης των μικροσωματίων στα ομφαλιοπλακουντικά μοσχεύματα. 1o Συνέδριο Γονιδιακής θεραπείας αναγεννητικής ιατρικής,, 24 Σεπτεμβρίου 2016, Θεσσαλονίκη.

4. Α.Ξαγοράρη, Μ.Ισκάς, Δ.Μπουγιουκλής, Α.Μπούιντα, Γ.Καραβαλάκης, Κ.Παντελιάδου, Δ.Μαλλουρή, Ι.Σακελλάρη, Α.Αναγνωστόπουλος 1 , Δ.Σωτηρόπουλος Συγκριτική αξιολόγηση των CD34+,CD33+,CD19+ και CD3+ Μικροσωματίων στο περιφερικό αίμα ασθενών που υποβλήθηκαν σε αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων. 28ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο,  2-4 Νοεμβρίου 2017, Αθήνα.

5. Σ.Τσετσάκος, Α.Ξαγοράρη, Κ.Κρικώνης, Α.Αναγνωστόπουλος, Δ.Σωτηρόπουλος. Επίδραση των CD34+ εξωκυττάριων μικροσωματίων από μονάδες ομφαλιοπλακουντικού αίματος στη βιωσιμότητα μονοπύρηνων κυττάρων. 3ο Συνέδριο Γονιδιακής θεραπείας & Αναγεννητικής Ιατρικής, 1-2 Ιουνίου 2018, Θεσσαλονίκη

6. Ζ.Κατανά, Φ.Δεληγιάννη, Α.Κριτής, Α.Κουβάτση, Α.Ξαγοράρη, Α. Αναγνωστόπουλος, Δ. Σωτηρόπουλος Μελέτη της δράσης των CD34+ Ομφαλιοπλακουντικών Μικροσωματίων στην απόπτωση. 41o Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών,  Μάιος 9-11, 2019, Κατερίνη.

7. Ζ Κατανά, Α Ξαγοράρη, Δ Παπαιωάννου, Ε Βατμανίδου, Α Αναγνωστόπουλος, Κ Χλίχλια, Δ Σωτηρόπουλος. Ταυτοποίηση των ΝΚ γονιδίων ΝΚG2D, NKp46 Και περφορίνης σε ομφαλιοπλακουντικά μοσχεύματα. 29ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, 1-4 Νοεμβρίου 2018, Θεσσαλονίκη.

8. Γ.Καραβαλάκης, Σ.Κεραμάρη, Α.Ξαγοράρη, Α.Αναγνωστόπουλος, Δ.Σωτηρόπουλος. Μοριακός έλεγχος για τους ιούς HHV-6 και Parvovirus B19 σε δείγματα ομφαλιοπλακουντικών μοσχευμάτων. 30ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο,  7-10 Noεμβρίου, 2019 HΑΕΜΑ 2019:10,470-471, Aθήνα.

9. Ζ.Κατανά, Α.Ξαγοράρη, Φ.Δεληγιάννη, Δ.Παπαιωάννου, Π.Καραπαναγιωτίδου, Α.Κριτής, Α. Κουβάτση, Α. Μπακοπούλου, Α. Αναγνωστόπουλος, Δ. Σωτηρόπουλος. Eλεγχος αποπτωτικών μηχανισμών δράσης των CD34+μικροσωματίων σε λευχαιμικές κυτταρικές σειρές. 30ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, 7-10 Noεμβρίου, 2019, Aθήνα. ΗΑΕΜΑ 2019 10 (Sup 1):383

10. Κ.Σιανίδου, Α.Ξαγοράρη, Ζ.Κατανά, Α.Ιατρούδη, Α.Κουβάτση, Α.Αναγνωστόπουλος, Δ.Σωτηρόπουλος. Επίδραση των CD34+μικροσωμάτια στη διαφοροποίηση των μονοπύρηνων από ομφαλιοπλακουντικά μοσχεύματα. 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο. 29-31/10/2020, Θεσσαλονίκη. ΗΑΕΜΑ 2020, Vol. 11, Supplement 1, 342

11. Ε.Παπαδοπούλου, Δ.Παπαϊωάννου, Α. Κουβάτση, Ι.Σακελλάρη, Α.Ξαγοράρη, Δ.Σωτηρόπουλος. Συγκριτική αξιολόγηση των CD34+,CD33+, CD19+, CD56+ και CD3+ μικροσωματίων στα ομφαλιοπλακουντικά μοσχεύματα. 33ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, Θεσσαλονίκη, 9-12 Νοεμβρίου 2022

12. A. Xagorari, K. Sianidou, F. Deligianni, Z. Katana, A. Kouvatsi, I. Sakellari, A. Kritis, D. Sotiropoulos. Effect of stem cell derived microparticles on viability, apoptosis and differentiation program of hemopoietic cells. 6o Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας & Αναγεννητικής Ιατρικής, Αθήνα, 26-28 Μαίου 2023, Aθήνα.

13. H. Latsoudis, I. Vasilopoulou, I. Mavroudi, A. Xagorari, T. Chatzistamatiou, E.F. Sarri, D. Papaioannou, I. Gontika, I. Fragiadaki2 , D. Sotiropoulos, C. Stavropoulos-Giokas, H.A. Papadaki. Estimation of the HLA homozygous cord blood units (CBUs) for the production of induced pluripotent stem cells (iPSCs) for transplantation and regenerative medicine purposes of greeks. 6o Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας & Αναγεννητικής Ιατρικής, 26-28 Μαίου 2023, Aθήνα.

14. Γ.Καϊόπουλος,Δ.Παπαϊωάννου, Ι.Σακελλάρη, Μ.Τουράκη, Δ.Σωτηρόπουλος, Α.Ξαγοράρη. Eπαγωγή οξειδωτικού στρες σε λευχαιμικά κύτταρα και μονοκύτταρα ομφαλιοπλακουντικού αίματος με τη χρήση μικροσωματίων από αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα. 34ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, 9-11 Νοεμβρίου 2023, Aθήνα.

15. Κ. Σιανίδου, Ε. Μέλλιου, Α. Κριτής, Α. Κουβάτση, Ι. Σακελλάρη, Α. Ξαγοράρη,Δ. Σωτηρόπουλος. Επίδραση των CD34+ μικροσωματίων στην έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με τον κυτταρικό κύκλο σε αιμοποιητικά κύτταρα. 34οΠανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, 9-11 Νοεμβρίου 2023, Aθήνα.

16. Θ. Νασιάδης, Κ. Σιανίδου, Δ. Παπαϊωάννου, Α.Kριτής3, Α.Χλίχλια, Ι.Σακελλάρη, Δ.Σωτηρόπουλος, Α.Ξαγοράρη. Τα μικροσωμάτια από στελεχιαία αιμοποιητικά κύτταρα μειώνουν την έκκριση κυτοκινών σε επαγόμενη με λιποπολυσακχαρίτη προμυελοκυτταρική κυτταρική σειρά. 34ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, 9-11 Νοεμβρίου 2023, Aθήνα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

1. Detection of two novel alleles, HLA-A*02:943 and -B*51:104:02, in Greek cord blood units. Xagorari A, Zamanakou M, Vatsiou S, Germenis AE, Sotiropoulos D.HLA. 2021 Mar;97(3):214-215.

2. Identification of miRNAs from stem cell derived microparticles in umbilical cord blood. Xagorari A, Gerousi M, Sioga A, Bougiouklis D, Argiriou A, Anagnostopoulos A, Sotiropoulos D.Exp Hematol. 2019 Dec;80:21-26. doi:10.1016/j.exphem.2019.11.001.

3. Minimal information for studies of extracellular vesicles 2018 (MISEV2018): a position statement of the International Society for Extracellular Vesicles and update of the MISEV2014 guidelines. Théry C, Witwer KW, Aikawa E, Alcaraz MJ, Anderson JD, Andriantsitohaina R, Antoniou A, Arab T, Archer F, Atkin-,…….Wheelock AM, Wiener Z, Witte L, Wolfram J, Xagorari A, Xander P, Xu J, Yan X, Yáñez-Mó M, Yin H, Yuana Y, Zappulli V, Zarubova J, Žėkas V, Zhang JY, Zhao Z, Zheng L, Zheutlin AR, Zickler AM, Zimmermann P, Zivkovic AM, Zocco D, Zuba-Surma EK .J Extracell Vesicles. 2018 Nov 23;7(1):1535750.

4. Adenoviral Infections in Bone Marrow Transplanted Adult Patients: A Review of the 44 Cases Reported in the Last 25 Years. Keramari S, Poutoglidou F, Poutoglidis A, Sotiropoulos D, Savopoulos C, Chlichlia K, Chatzis S, Xagorari A, Kaiafa G.Cureus.2021.13(11):e19865

5. Perspectives for the Use of Umbilical Cord Blood in Transplantation and Beyond: Initiatives for an Advanced and Sustainable Public Banking Program in Greece. Pateraki P, Latsoudis H, Papadopoulou A, Gontika I, Fragiadaki I, Mavroudi I, Bizymi N, Batsali A, Klontzas ME, Xagorari A, Michalopoulos E, Sotiropoulos D, Yannaki E, Stavropoulos-Giokas C, Papadaki HA. J Clin Med. 2024 Feb 18;13(4):1152. doi: 10.3390/jcm13041152.

6. Molecular and Biochemical evaluation   of oxidative stress effects of cord blood CD34+ MPs on hematopoietic cells. Katana Z., Sianidou K., Kaiopoulos G., Deligianni F., Tsetsakos S., Kouvatsi A., Sakellari I., Kritis A., Touraki M., Sotiropoulos D., Xagorari A. Blood Cells, Molecules and Diseases  (in press  7 July 2024, 102871)