Όραμα - Αποστολή

Από πολύ νωρίς κατασταλάξαμε στη βασική επιδίωξη. Να μην υστερούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες νοσηλείας, έρευνας και εκπαίδευσης έναντι αυτών του εξωτερικού. Αφοσιωθήκαμε στη δημιουργία ενός  πολυδύναμου Τμήματος, ενός Αιματολογικού Κέντρου ισοδύναμου με τα καλύτερα ευρωπαϊκά.

Επιλέξαμε τα επιστημονικά πεδία ασχολίας μας και εξειδίκευσης, αποφασίσαμε να εφαρμόζουμε ό,τι πιο προωθημένο ανακαλύπτεται στον τομέα μας και βασίζεται στην τεκμηριωμένη ιατρική (evidence based medicine), με σεβασμό στους ασθενείς και τα δικαιώματά τους, στη δεοντολογία και στην καλή κλινική πρακτική. Θέσαμε την έρευνα ως ισοδύναμο στοιχείο της δραστηριότητάς μας, ώστε να συμβάλλουμε και εμείς στις εξελίξεις της επιστήμης.

Χρειάστηκε πολλή υπομονή, μεγάλη επιμονή, συνεχώς βελτιούμενες επιδόσεις και αποτελέσματα, αξιοκρατία στην επιλογή στελεχών, συλλογική δουλειά και συνεργασίες, στο τέλος υιοθέτηση του οράματος από πολλούς, συνάντηση με ανοιχτόμυαλους ανθρώπους.

Πρωταρχικό και αφετηριακό στοιχείο είναι οι ασθενείς. Η ματιά μας και η φιλοσοφία μας είναι ανθρωποκεντρική, όχι νοσοκεντρική. Βλέπουμε ανθρώπους που νοσούν, όχι απλά τη νόσο τους. Με άλλη απλούστερη εξήγηση, πώς θα θέλαμε να μας αντιμετωπίζουν εμάς όταν θα νοσήσουμε; Έτσι προσπαθούμε να συμπεριφερθούμε προς τους ασθενείς μας χωρίς τα άλλοθι των δύσκολων συνθηκών.

Επιδίωξή μας είναι ο συνδυασμός ανθρώπινης συμπεριφοράς και βέλτιστης εφαρμογής της επιστήμης σε αξιοπρεπές περιβάλλον.

Το μήνυμα της Συντονίστριας-Διευθύντριας του Αιματολογικού Τμήματος, Ιωάννας Σακελλάρη

Αν πρέπει να εκφράσω και να αναπαράγω την προσωπική πορεία 35 χρόνων και την ιστορία της Αιματολογικής Κλινικής μέσα σε ένα μήνυμα, το βρίσκω πολύ δύσκολο. Εκείνο που μου είναι οικείο είναι να αποτυπώσω τα συναισθήματα αισιοδοξίας που νιώθω και μοιράζομαι καθημερινά με τους συναδέλφους μας και τους ασθενείς μας.

Είχα λοιπόν τη χαρά και την ευλογία ως Αιματολόγος να ζήσω ένα ταξίδι που έπλευσε ανάμεσα σε μεγάλους σταθμούς της Αιματολογίας.  Με πρωτοπόρο μεταμοσχευτή τον Διευθυντή κ. Αθανάσιο Φάσσα εφαρμόσαμε τις πρώτες αυτόλογες μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα με μόσχευμα τον φρέσκο μυελό των οστών.

Στην πορεία εφαρμόσαμε με συνοδοιπόρο τον κ. Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο (που εισήγαγε τις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις) και μετέπειτα Διευθυντή του Αιματολογικού Τμήματος, τις μεταμοσχεύσεις με ψυγμένο μόσχευμα, τις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις από δότες αδελφούς, μη συγγενείς δότες και γονείς. Εφαρμόσαμε στην αντιμετώπιση των αιματολογικών νοσημάτων οποιαδήποτε πρωτοποριακή θεραπεία που εμφανιζόταν διεθνώς ώστε οι ασθενείς μας να περάσουν από τη χημειοθεραπεία μόνον σε βιολογικές και στοχευμένες θεραπείες εναντίον του νοσήματός τους.

Με τη βοήθεια της καλής υποστηρικτικής αγωγής, περάσαμε σε εξατομικευμένες θεραπείες ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες ασθενών με συνοδά νοσήματα. Είναι γεγονός ότι η ολιστική προσέγγιση των αιματολογικών νοσημάτων απαιτεί τη λειτουργία ομάδας που αποτελεί την καθημερινότητά μας στο Αιματολογικό Τμήμα. Η αναγνώριση της γενετικής υπογραφής τόσο των νοσημάτων όσο και των επιπλοκών των θεραπειών που εφαρμόζουμε είναι το εφαλτήριο για τις μεγάλες επιτυχίες στην έκβαση των ασθενών μας.

Είναι μεγάλη η ευγνωμοσύνη και η αγάπη για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, για την εμπιστοσύνη και την υπομονή που δείχνουν προς τις ενδεδειγμένες θεραπείες που εφαρμόζουμε. Βέβαια υπάρχει η λύπη και η απογοήτευση μέσα στην καρδιά μας για τους ασθενείς που δεν καταφέρνουμε να τους προσφέρουμε την ίαση.

Το ταξίδι όμως της ίασης συνεχίζεται ευοίωνο με νέες κυτταρικές θεραπείες εναντίον του καρκίνου και των ιών, που αντιστρέφουν τους όρους και φέρνουν στο προσκήνιο την ανοσοθεραπεία ως το κλειδί για την αντιμετώπιση δυσίατων αιματολογικών νοσημάτων.

Με όραμα όλες οι νέες θεραπείες να είναι προσβάσιμες στους αιματολογικούς ασθενείς, εύχομαι στη νέα γενιά Αιματολόγων να ζήσουν ακόμη πιο επαναστατικά επιτεύγματα στον τομέα της επιστήμης προς όφελος των ασθενών μας.

Διαβάστε ΕΔΩ το βιογραφικό της Ι. Σακελλάρη